Rosół colagenowy #dietetyczka #dothingsyoudontwanttodo

1 korpus kurczaka (ok. 500-700g) 500g kurzych łapek 2-3 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 seler (korzeń lub kawałek) 1 por 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego 5-6 ziaren czarnego pieprzu Natka pietruszki Sól do smaku Ok. 3-3,5 litra wody Przygotowanie łapek: Kurze łapki należy najpierw oparzyć wrzątkiem, a następnie dokładnie oskrobać z łusek i obciąć pazurki. To ważne dla czystości rosołu. Sposób przygotowania: Blanszowanie: Zalej korpus i łapki zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj 2-3 minuty. Wylej wodę - to usunie nieczystości. Gotowanie: Przełóż mięso do czystego garnka, zalej świeżą zimną wodą (ok. 3-3,5 litra). Doprowadź powoli do wrzenia. Warzywa: Po 30-40 minutach dodaj umyte, obrane warzywa (można je zostawić w całości lub pokroić na większe kawałki), cebulę w łupinach, czosnek. Przyprawy: Po kolejnych 30 minutach dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Czas gotowania: Gotuj na minimalnym ogniu (delikatne bulgotanie) przez 3-4 godziny. Im dłużej, tym więcej kolagenu przejdzie do wywaru. Końcówka: Pod koniec gotowania dodaj natkę pietruszki i dopraw solą do smaku. Odcedzenie: Przecedź rosół przez sito lub gazę. Efekt: Rosół po ostudzeniu powinien utworzyć galaretowatą konsystencję - to znak, że jest bogaty w kolagen! Wskazówka: Możesz gotować nawet 5-6 godzin dla maksymalnej zawartości kolagenu. Taki rosół jest doskonały dla skóry, stawów i jelit.

Comments

Popular posts from this blog

Epstain file a sprawy Tuska